Finom,
egészséges receptekkel bővítettük ki az Országos Élelmezés- és
Táplálkozástudományi Intézet összeállítását. Ebben a hőségben ugyanis
nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mit iszunk és mit eszünk!
Már kétszázalékos folyadékvesztés is káros!
Az egyensúlyi állapotot a hőség mellett egyéb tényezők is
befolyásolják, ilyen például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai
megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szaunázás, a sírás, a
láz, a hasmenés vagy a hányás.
Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad.
Már kétszázalékos folyadékvesztés esetén is csökken a
fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első
tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).
A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik
legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására
figyelmeztet. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése
érdekében ne várja meg, amíg szomjas lesz! Már a nyelv, száj
kiszáradásának kellemetlen érzete előtt igyon valamilyen folyadékot!
Vigyázzon torkának épségére, a gyulladás elkerülése érdekében ne
jéghidegen igya a (lehetőleg szénsavmentes) ásványvizet, jeges
gyümölcsteát, friss
citrommal készült limonádét.
Módszeresen alakítsa ki ivási szokásait, ügyeljen a szilárd és
folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára, napi
tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja
ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására -
hívja fel a figyelmet az
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI).
Fontos, hogy mit iszik!
A napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani szempontból legalkalmasabb folyadékok:
- jó minőségű csapvíz és szénsavmentes ásványvíz,
- gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek, cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal,
- gyümölcstea és gyógytea, cukor hozzáadása nélkül, ízlés szerint friss citromlével ízesítve,
- tej és folyékony
tejtermékek: kefir, joghurt, joghurtital, gyümölcsjoghurt, kakaó, levesek, főzelékek, mártások,
- valamint gyümölcsök, zöldségek.
Fontos kiemelni, hogy nagy mennyiségű, rendszeres
ásványvízfogyasztás esetén az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának
elkerülése érdekében az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek
fogyasztása javasolt. Alacsonynak az 500 mg
ásványi anyag/1000 ml alatti vizek számítanak. A változatosság kedvéért fogyasszunk ivóvíz minőségű csapvizet is.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alkoholok és a cukrozott
üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, nem ajánlottak a folyadékszükséglet
fedezésére, túlzott és rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a
túlsúly és az
elhízás kialakulásához.
Ne csak a meleg napokon, hanem az év többi napján is figyeljünk a
mértékletes fogyasztásukra. A kisgyermekeket ivóvízzel, illetve alacsony
ásványianyag-tartalmú ásványvízzel kínáljuk, üdítőitalt csak
különleges alkalmakkor engedjünk nekik fogyasztani.
Konkrét tanácsok, tippek nyárra - receptekkel
- Váltogassa rendszeresen az Ön által fogyasztott ásványvizek
márkáját és típusát annak érdekében, hogy elkerülje egyes ásványi
anyagokból túlzott mennyiség felhalmozódását a szervezetben.
- Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával:
gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és
ezeket tegye a hűsítő italba!
- Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss
citrom vagy lime levével, citrom- vagy lime-karikákkal tegye
íncsiklandóvá a vizet! Ne feledje el alaposan megmosni fogyasztás előtt a
citrom,
lime héját!
- Külföldi nyaralás alkalmával ne igyon csapvizet, és ne tegyen csapvízből készült jégkockát a poharába!
- Étteremben is figyeljen ennek betartására, így elkerülheti a kellemetlen, hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket.
- Szárított gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát vagy ízesített
fekete teát főzzön meg reggel, hűtse be, így délutánra már kész is a
jeges
tea, mely citrom- vagy lime-karikákkal még jobban oltja a szomjat.
- Egyszerűen és könnyedén készíthet otthon is fagylaltot, ha natúr
joghurtot és friss vagy fagyasztott gyümölcsöket kever össze, majd ezt
lefagyasztja. Akár kész gyümölcsjoghurtból is készítheti.
- Ha az alakjára is szeretne odafigyelni, válasszon light
fagylaltot! Nem mindegy azonban, mitől "light": zsírban szegény vagy
cukor nélkül készült változatot használ-e.
- Mindenképpen olvassa el a címkén található leírást! Az
édesítőszerrel készült fagylalt nem ajánlott kismamáknak,
kisgyermekeknek. A cukor nélkül készült fagylalt jól beépíthető a
cukorbetegek étrendjébe is.
- Nyáron a nagy melegben kevesebb energiára van szüksége
szervezetünknek, ne terheljük túl zsíros, erősen fűszerezett, nehezen
emészthető ételek fogyasztásával. Ezt könnyű is betartani, hiszen a
hőség idején nem is kívánjuk a nehéz ételeket, inkább frissítő, üdítő
jellegű fogásokra vágyunk. Ebédre vagy vacsorára választhat sovány
tengeri halat, szárnyashúst, sovány sajtot és friss zöldségeket
tartalmazó salátát! Az öntetet is készítse el saját maga:
olívaolaj, citromlé, friss vagy szárított zöld fűszerek, kefir vagy sovány
joghurt felhasználásával.
- Kerülje a magas energiatartalmú ételeket, például a gulyáslevest, a
szárazbablevest, a lencsefőzeléket, a rántott húst, a töltött
káposztát, a zsíros pörköltet.
- Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos
gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítsük, tejszín helyett natúr
joghurttal tegyük krémesebbé! Ha mégis zöldségre vágyunk, idény
zöldségekből is készíthetünk hidegen fogyasztható leveseket, például
hideg kapros uborkalevest.
- Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát! Cukor és tejszínhab nélkül a legfinomabb.
- A feketekávé és a fekete tea koffeintartalma vízhajtó hatású,
emiatt mindig igyon meg utána egy pohár vizet vagy ásványvizet.
- Ha strandra, tenger- vagy tópartra megy családjával, barátaival,
mindig legyen a táskában elegendő mennyiségű folyadék és harapnivaló:
friss, mosott gyümölcsök, teljes kiőrlésű keksz, szendvics. A tojást,
majonézt vagy más könnyen romlandó élelmiszert tartalmazó ételeket csak
hűtőtáskában vigye magával.
- Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról, ne
engedje el őket egy palack víz, gyümölcslé, gyümölcstea nélkül játszani
sem. A kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért
kínálja őket rendszeresen innivalóval.
- Idősebb korban a szervezet hamarabb kiszárad (csakúgy, mint
gyermekkorban), csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet, ha
reggel előre kikészít nekik a legalább 1-1,5 liter folyadékot, hogy
mindig szem előtt legyen, így az idős ember sem feledkezik meg a
rendszeres folyadékpótlásról.
Kommentáld!